1. Οι διαιτητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και θα έχουν εξίσου τη δυνατότητα να κατακυρώνουν σφάλματα και πέναλτι. Διαφορές απόψεων των διαιτητών δεν θα εκλαμβάνονται ως βάση για διαμαρτυρία ή ένσταση.
2. Η επιτροπή ή το όργανο που ορίζει τους διαιτητές έχει την δικαιοδοσία να ορίσει την πλευρά του αγωνιστικού χώρου από την οποία θα διαιτητεύει κάθε διαιτητής. Οι διαιτητές θα αλλάζουν πλευρά της πισίνας πριν την έναρξη κάθε περιόδου, όταν οι ομάδες δεν αλλάζουν τέρματα.
3. Κατά την έναρξη του αγώνα και κάθε περιόδου, το σήμα έναρξης θα δίνεται από το διαιτητή που βρίσκεται στην πλευρά της επίσημης γραμματείας.
4. Μετά από κάθε σημείωση τέρματος, το σήμα επανέναρξης του αγώνα θα δίνεται από το διαιτητή που έλεγχε την επίθεση όταν σημειώθηκε το τέρμα. Πριν την επανέναρξη οι διαιτητές θα εξασφαλίζουν ότι κάθε αντικατάσταση έχει ολοκληρωθεί.
5. Κάθε διαιτητής θα έχει το δικαίωμα να κατακυρώνει σφάλματα σε οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου αλλά κάθε διαιτητής θα δίνει πρωτεύουσα σημασία στην άμυνα που δέχεται επίθεση προς το τέρμα που βρίσκεται στα δεξιά του. Ο διαιτητής που δεν ελέγχει την επίθεση (ο αμυντικός διαιτητής) θα βρίσκεται όχι κοντύτερα προς το τέρμα που δέχεται επίθεση από τον πιο απομακρυσμένο παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας.
6. Κατά την κατακύρωση ελεύθερης ρίψης, άουτ ή κόρνερ, ο διαιτητής που παίρνει την απόφαση αυτή θα σφυρίζει και οι δύο διαιτητές θα δείχνουν τη κατεύθυνση της επίθεσης, ώστε να μπορούν οι παίκτες σε διάφορα μέρη της πισίνας να βλέπουν έγκαιρα σε ποια ομάδα κατακυρώθηκε το σφάλμα. Ο διαιτητής που κατακυρώνει το σφάλμα θα υποδεικνύει το σημείο από το οποίο πρέπει να εκτελεστεί η ρίψη, στην περίπτωση που η μπάλα δε βρίσκεται στο σημείο του φάουλ. Οι διαιτητές θα χρησιμοποιούν τα σήματα του Παραρτήματος Β για να δηλώσουν το είδος της ποινής το οποίο έδωσαν.
7. Το σήμα εκτέλεσης πέναλτι θα δίνεται από το διαιτητή που βρίσκεται στην επίθεση, εκτός της περίπτωσης που ο παίκτης θέλει να εκτελέσει τη ρίψη με το αριστερό χέρι, οπότε μπορεί να ζητήσει από τον αμυντικό διαιτητή να δώσει το σήμα.
8. Όταν κατακυρώνονται ταυτόχρονα ελεύθερες ρίψεις από τους δύο διαιτητές στην ίδια ομάδα, η κατακύρωση θα δίνεται στον παίκτη που υποδείχτηκε από το διαιτητή στην επίθεση.
9. Όταν κατακυρώνονται ταυτόχρονα απλά σφάλματα αλλά για αντίθετες ομάδες, θα δίνεται ουδέτερη ρίψη που θα υποδεικνύεται από το διαιτητή στην επίθεση.
10. Όταν ένας διαιτητής δώσει αποβολή και την ίδια στιγμή ο άλλος διαιτητής δώσει πέναλτι στην αντίθετη ομάδα, και οι δύο παίκτες θα αποβάλλονται και θα δίνεται ουδέτερη ρίψη.
11. Όταν δίνονται ταυτόχρονα ποινές και από τους δύο διαιτητές και η μία είναι απλό σφάλμα και η άλλη είναι αποβολή ή πέναλτι, θα κατακυρώνεται η αποβολή ή το πέναλτι.
12. Όταν παίκτες και των δύο ομάδων διαπράξουν σφάλμα αποβολής ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια πραγματικού αγώνα ή σε νεκρό χρόνο, οι παίκτες που έπεσαν στο παράπτωμα, θα αποβάλλονται και μια ουδέτερη ρίψη θα δίνεται.
13. Στην περίπτωση που κατακυρωθούν ταυτόχρονα πέναλτι και στις δύο ομάδες, θα προηγείται στην εκτέλεση η ομάδα που είχε τελευταία τη μπάλα στην κατοχή της. Μετά την εκτέλεση και του δεύτερου πέναλτι, ο αγώνας θα ξαναρχίζει με ουδέτερη ρίψη στη γραμμή του κέντρου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε την άποψή σας για λάθη στην μετάφραση του Κανόνα από τα Αγγλικά ή για την ερμηνεία του