______________________________

Επιστροφή σε ilioupolo.gr

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

WP. 14 : ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ

WP. 14.1 Θα σημειώνεται τέρμα όταν ολόκληρη η μπάλα  έχει περάσει την γραμμή του τέρματος, μεταξύ των κάθετων και κάτω από την οριζόντια δοκό.

WP. 14.2 Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί από οποιοδήποτε σημείο μέσα στον αγωνιστικό χώρο εκτός του ότι ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να περάσει ο  ίδιος ή να αγγίξει την μπάλα πέρα της γραμμής του κέντρου.


WP. 14.3 Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί με οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από σφιγμένη γροθιά. Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί κολυμπώντας με τη μπάλα στο τέρμα. Στην έναρξη ή σε κάθε επανέναρξη του παιχνιδιού, τουλάχιστο δυο παίκτες (οποιασδήποτε ομάδας, εκτός του αμυνόμενου τερματοφύλακα) θα πρέπει ηθελημένα να παίξουν ή αγγίξουν την μπάλα, εκτός αν εκτελείται :
α)  Ένα πέναλτι
β) Μία ελεύθερη ρίψη, η οποία ρίχνεται από ένα παίκτη μέσα στο τέρμα του
γ)  Ένα άμεσο σουτ από άουτ  ή
δ) Ένα άμεσο σουτ μίας ελεύθερης ρίψης που δίνεται έξω από τα 5 μέτρα. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί από ένα παίκτη που σουτάρει αμέσως έξω από τα πέντε (5) μέτρα μόλις η ομάδα του  κερδίσει ελεύθερη ρίψη για φάουλ που έγινε έξω από τα πέντε (5) μέτρα. Εάν ο παίκτης βάλει την μπάλα στο παιχνίδι, ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί μόνο αν η μπάλα έχει σκόπιμα αγγιχθεί από άλλο παίχτη, εκτός του αμυνόμενου τερματοφύλακα.
Αν κατά την σημείωση ενός φάουλ, η μπάλα βρίσκεται μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων ή κοντύτερα στο τέρμα της αμυνόμενης ομάδας, ένα τέρμα μπορεί να επιτευχθεί κάτω από αυτόν τον κανονισμό, αν η μπάλα χωρίς καθυστέρηση επιστρέψει στο οποιοδήποτε σημείο της ευθείας που έγινε το φάουλ ή σε οποιοδήποτε σημείο πίσω από την ευθεία αυτή και ένα σουτ γίνει αμέσως από αυτό το σημείο.
Ένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτω από αυτόν τον κανονισμό, κατευθείαν μετά την επανέναρξη του αγώνα από:

1. Ένα time out.
2. Την επίτευξη τέρματος.
3. Τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένης και της αιμορραγίας.
4.  Την αντικατάσταση σκουφιού.
5.  Το κάλεσμα του διαιτητή για την μπάλα.
6.  Την έξοδο της μπάλας πλάγια από τον αγωνιστικό χώρο.
7.  Oποιαδήποτε καθυστέρηση.


WP. 14.4 Ένα τέρμα μπορεί να σημειωθεί αν κατά την λήξη των  30 δευτερολέπτων κατοχής της μπάλας ή στο τέλος της περιόδου  η μπάλα είναι στον αέρα και μπει στο τέρμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα πλαίσια του κανονισμού αυτού:
* αν η μπάλα μπει στο τέρμα, αφού χτυπήσει το οριζόντιο ή κάθετο δοκάρι, τον τερματοφύλακα ή άλλον αμυνόμενο παίκτη και / ή αφού αναπηδήσει στο νερό, το τέρμα θα  κατακυρώνεται. Αν έχει σημειωθεί το τέλος της περιόδου και τότε η μπάλα παιχθεί ή την αγγίξει σκόπιμα άλλος επιτιθέμενος παίκτης κατά την πορεία της προς το τέρμα, το τέρμα δε θα κατακυρώνεται.
* αν η μπάλα είναι στον αέρα προς το τέρμα και ο τερματοφύλακας ή άλλος αμυνόμενος παίκτης τραβήξει το τέρμα προς τα κάτω ή αν αμυνόμενος παίκτης άλλος από τον τερματοφύλακα σταματήσει την μπάλα με τα δυο χέρια ή μπράτσα ή γροθιές μέσα στα 5 μέτρα, προκειμένου να αποφύγει να σημειωθεί τέρμα, ο διαιτητής θα  δώσει πέναλτι, αν κατά την γνώμη του η μπάλα θα έφτανε την γραμμή του τέρματος, αν δεν είχε σημειωθεί η παράβαση.
* αν η μπάλα που βρίσκεται στον αέρα προς το τέρμα, πέσει στο νερό και μετά πλεύσει και περάσει εξ’ ολοκλήρου την γραμμή του τέρματος, ο διαιτητής θα κατακυρώσει τέρμα μόνο αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή αμέσως λόγω της κίνησης από το κτύπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας για λάθη στην μετάφραση του Κανόνα από τα Αγγλικά ή για την ερμηνεία του